Çin’deki Anti Damping Soruşturması SM İthalatını Etkiliyor

Çin’deki Anti Damping Soruşturması SM İthalatını Etkiliyor

Çin’de SM ithaları ile ilgili devam eden anti damping soruşturmasının, 2018 yılı görüşmeleri üzerinde olumsuz etki yaptığı belirtiliyor. 2018 yılı SM görüşmelerinin devam eden soruşturma sebebi ile ertelenme ihtimali gündemdeki yerini koruyor.
 

Sanayi kaynakları, Çin’de Tayvan, ABD ve Güney Kore’den ithal edilen  styrene monomer ithalatı ile ilgili devam eden anti damping soruşturması sebebi ile 2018 dönemi görüşmelerinin ertelenebileceğini söylüyor.
 

Pazar kaynakları, Çin’de 2018 yılı Şubat ayında üretim yeri ve üreticisine bağlı olarak yüzde 2’den yüzde 50’ye kadar anti damping vergisi uygulanabileceğini belirtiyor.
 

Çin’de, en önemli kimyasal madde tedarikçilerinden olan Güney Kore’den başlayan anti damping soruşturması piyasalarda sürprizle karşılandı. Soruşturmanın altı ay uzatılarak toplamda bir yıl içinde sonuçlandırılması bekleniyor. Anti damping soruşturması haziran ayında başlamıştı.
 

Çin Ticaret Bakanlığının anti damping soruşturması ile ilgili geçici kararını şubat ayında vermesi bekleniyor. Nihai karar ise soruşturma bittikten sonra açıklanacak.
 

SM dönem ithalat sözleşmesi tartışmaları genellikle Aralık ayında başlıyor ancak çoğu piyasa oyuncusu, soruşturmanın kesin sonuçları ortaya çıkıncaya kadar müzakere masasına girmeye eğilimli değil.

 

İthalatçılar şu anda kasım ayında gelen ABD kargolarının yerine Asya kaynaklı kargolar tercih ediyor. Bununla birlikte bazı oyuncular Çin’in anti damping vergisi uygulamayacağına inanıyor.
 

Çin'in Guangxi eyaletindeki (18-20 Ekim) Nanning'deki son stiren sanayi toplantısında, piyasa oyuncuları, anti damping soruşturması sırasında ortaya çıkan belirsizliklerin 2018 SM ithalat sözleşmeleri için müzakereleri muhtemelen erteleyeceğinden endişe duyduklarını bildirdi.
 

Çin’de net SM ihtiyacı yaklaşık 10 milyon ton seviyesindeyken, bunun yaklaşık 3-4 milyon tonluk kısmı ithalat ile karşılanıyor. 2017 yılı Ocak-Eylül döneminde Çin’in SM ithalatının yüzde 51’i ABD, Tayvan ve Güney Kore’den karşılandı. Bu üç ülkeden toplamda 2,31 milyon ton SM ithal edildi.

 

Geçtiğimiz yıl boyunca ise Çin’in toplam SM ithalatının yüzde 60’ı ABD, Tayvan ve Güney Kore’den gerçekleşti.