2018 ASGARİ ÜCRET MİKTARI BELLİ OLDU

2018 ASGARİ ÜCRET MİKTARI BELLİ OLDU

Asgari ücret komisyonunun uzun müzakereler sonucu belirlediği asgari ücret miktarı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı onayıyla belirlendi. 2018 yılında net asgari ücret miktarının 1603 TL olacağı kamuoyuna duyuruldu.
 

2018 ASGARİ ÜCRET MİKTARI BELLİ OLDU
 

Asgari ücret komisyonunun üzerinde detaylıca çalıştığı asgari ücret miktarı geçtiğimiz günlerde açıklandı. Milyonlarca çalışan bireyin beklediği haber yeni yıl öncesinde açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın onayıyla asgari ücretin brüt olarak 2018 yılında 2029 tl , net olarak ise 1603 tl olacağı bildirildi.
 

Asgari ücret komisyonunun uzun süren müzakereleri sonucu %14,2 miktarında bir artış belirlendir. Çalışanların farklı ailevi durumlarına göre bekar ve çocuksuz asgari ücretli bir çalışana 1603,12 tl evli ve eşi çalışmayan asgari ücretli bir çalışana 1603,57 tl evli ve eşi çalışmayan bir  çocuklu çalışana 1656,40 evli ve eşi çalışmayan 2 çocuklu bir işçinin eline de 1679,23 tl geçecek.
 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıoğlu 2016 yılında başlayan asgari ücret desteğinin 2018 yılında da devam edeceğini söyledi.
 

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
 

Asgari ücret miktarı, kanunlara göre 5 işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonunca belirleniyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK temsil ederken en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ediyor.
 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanıyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, son toplantısını Bakanlık'ta yapıyor.

Çalışma Bakanlığı tarafınca belirlenen üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımını gerçekleştirip, oy çokluğuyla karar veriyor. Verilen oylar sayesinde karara ulaşılıyor. Oylama sonucunda oy miktarı her iki tarafta da eşit çıktığında, başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor. Böylece asgari ücret miktarı belirleniyor.