Kemiklere Destek İçin Kullanılan Bir Maddenin Kalbe Faydalı Olduğu Ortaya Çıktı

Kemiklere Destek İçin Kullanılan Bir Maddenin Kalbe Faydalı Olduğu Ortaya Çıktı

Kemik ve eklem ağrılarının tedavisi için kullanılan pek çok ilaç var ve bu ilaçların bir kısmında da etken madde olarak glukozamin bulunuyor. Bu önemli destek maddesinin vücudun diğer kısımları üzerinde de etkileri bulunuyor.

Yapılan araştırmalarda maddenin kalp sağlığına da iyi geldiği ortaya çıktı. Hatta araştırmacılara göre glukozaminin kalbe olan faydası, kemiklere ve eklemlere olan faydasından daha yüksek.

Salı günü piyasaya çıkan araştırma, glukozamin alan yetişkinlerin kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin yüzde 15 daha azca olduğunu ortaya çıkardı. Araştırma için Birleşik Krallık Biyobankası’nda bulunan 466.039 hastanın 7 senelik dönemdeki detayları kullanıldı.

Araştırmanın detayları ise glukozaminin kalp sağlığına etkilerini daha detaylı olarak gösterdi. Buna nazaran bu maddeyi kullanan kişilerin kardiyovasküler hastalıklar sebebiyle ölüm riski %22 daha az oluyor. Ek olarak bu kişilerin koroner kalp hastalıklarına yakalanma riskleri de %18 daha azca. Son olarak da glukozamin kullanıcılarının kalp krizi geçirme tehlikesi %9 daha düşük olarak belirlendi.

Bunlar, araştırmacılar demografikleri belirleyip yaş, cinsiyet, ırk, sigara kullanımı, madde kullanımı benzer biçimde etmenleri araştırmadan çıkardıktan sonra ortaya çıkan rakamlar. Bazı gruplarda bu etkisinde bırakır çok daha belirgin olabiliyor. Örneğin sigara kullanan kişilerin koroner rahatsızlıklara yakalanma ihtimali %37 daha düşük oluyor.

 

Glukozamin genel olarak irin karşıtı özellikleri bulunan bir madde olarak göze çarpıyor. Haliyle kalp ve damar sağlığına faydaları var ancak tek irin karşıtı madde değil. Glukozamini öne çıkaran bir öteki özelliği ise düşük karbonhidratlı rejimleri öykünmek edecek şekilde glikozu azaltıp amino asitleri arttırması olarak görülüyor.

İşin ilginç yanı ise glukozaminin kemik ve eklem hastalıklarına etkilerini inceleyen çalışmalara nazaran hastaların bir kısmının bu mevzuda glukozaminden hiç fayda görmemiş olması. Yani glukozamin, kalp sağlığı üzerinde kemik ve eklemlerden daha çok pozitif yönde etkiye haiz olabilir.

Etiketler