NASA’dan Felaket Senaryosu: Ya Dünya’ya 260 Metrelik Bir Asteroit Çarparsa?

NASA’dan Felaket Senaryosu: Ya Dünya’ya 260 Metrelik Bir Asteroit Çarparsa?

NASA, son yaptığı simülasyon çalışmasında 260 metre çapında bir asteroitin atmosfere girmesi ve bir kısmının New York’a düşmesi üzerine nasıl sonuçlanacağını anlamaya çalıştı.
Amerikan sinemasında bir felaket olacaksa, uzaydan bir şey gelecekse illa Amerika’ya gelir. Özellikle Nevada, New York ve Washington kadar uzaylıdan, uzaydan gelen cisimden çeken şehir Hollywood’da çok az. Kısacası bir aksiyon gerçekleşecekse bu muhakkak ABD’de gerçekleşiyor.

NASA’nın simülasyonunda katılımcılar devasa göktaşı Dünya'ya çarpmadan önce cismi yolundan saptırmaya çalıştı. Bu aşamada aslen başarılı da oldular sadece imgesel asteroit parçalandı ve 50-80 metre arası çapa sahip bir parçası New York’a düştü.

Senaryoya gore ise insanoğluı bir an önce şehirden tahliye etmek için çok fazla zaman yok ve kullanılabilecek tek bir yol var.

NASA, Federal Acil durum Yönetim Ajansı ve öteki federal ajansların katıldığı ve nisan ayında meydana gelen çalışmada, sekiz senelik süre içinde 260 metre genişliğe sahip taşı durdurmayı denedi. Taşı kısmen uzaklaştıran uzmanlar, 50-80 metrelik bir parçanın düşüşüne ise engel olamadı. Kinetik itici olarak adlandırılan ve özel olarak göktaşına çarpıp yörüngesini değiştirmesi için hazırlanan araç, kısmen başarılı oldu.

Simülasyona bakılırsa gök cismi düşmeden 10 gün önce durumdan haberdar oluyoruz. Asteroit atmosfere saniyede 19 kilometre hızla geliyor. Bir futbol sahası kadar taş Dünya'ya düşerse ne olur sorusunun cevabı çok bariz: Birkaç tane atom bombası New York’a düşmüş şeklinde olur. Ama o birkaç tane sayıca birazcık çok. Çarpışma anında 5 ila 20 megaton arası enerji ortaya çıkıyor. Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombaları ne kadar enerji çıkartıyordu? 0.04 megaton. Yani aradaki fark minimum 125 kat.

Bu şekilde bir felaketten kurtulmanın tek yolu ise New York şehrini tamamen boşaltmak. Sigorta şirketleri oldukça üzülecek fakat yapacak bir şey yok.

NASA, böyle bir olayın yaşanması riskinin çok düşük bulunduğunu sadece her ihtimale hazırlıklı olmak için bu çalışmayı yapmış olduklarını söylüyor. Çalışmanın bir diğer amacı da olası felaketlere karşı resmi kurumları hazırlamak.