ZORLU HOLDİNG`DEN ÇİNLİLERLE 4.5 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

ZORLU HOLDİNG`DEN ÇİNLİLERLE 4.5 MİLYAR DOLARLIK ANLAŞMA

Zorlu Grubu ve Çinli GSR, 4.5 milyar dolar yatırımla elektrikli otomobil ve enerji depolama pillerine yönelik batarya fabrikası kuruyor. Dev fabrika yılda 500 bin araca batarya üretecek.
 

Zorlu Holding, Çinlilerle birlikte pil teknolojisi konusunda Türkiye’yi küresel pazarlarda zirveye taşıyabilecek bir ön anlaşmaya imza attı. 


Çinli GSR Capital ile yapılan iki farklı ortaklık çerçevesinde, 2023 yılına kadar toplam 4.5 milyar dolarlık yatırım yapacaklarını açıklayan Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, “Bu anlaşma çerçevesindeki yatırımlarla uzun vadede Türkiye ekonomisine 6 milyar dolar yüksek katma değerli ihracat geliri ve 4 bin kişiye de istihdam sağlanacak. Yatırımı 2018’de başlayacak ve 2023’te tamamlanarak devreye alınacak 25 bin MW kapasiteli batarya fabrikasıyla 500 bin adet elektrikli araca batarya sağlayacağız” dedi.


Bu anlaşma ile GSR Capital, Zorlu Grubu şirketlerinden Vestel ile elektrikli otomobiller ve enerji depolama pillerine yönelik 25 bin megavatlık potansiyel kapasiteye sahip olması hedeflenen bir mega batarya fabrikasını yüzde 50 ortaklıkla kuracak. 


GSR Capital, ayrıca, Türkiye’de yeni nesil madenciliğin Ar-Ge ve teknoloji üssü konumundaki Zorlu Holding’in grup şirketlerinden Meta Nikel’e yüzde 50 ortak olacak. 

 


TÜRKİYE’YE GÜVEN TAM

Bu yıl batarya paketleme işleminin başlaması, ardından da 4 yıllık dönemde komple batarya üretimine yönelik yatırımın tamamlanması hedefleniyor. 


Türkiye’nin gücüne ve potansiyeline inandıklarını belirten GSR Capital Eş-başkanı Jianghua Su, şunları dile getirdi: 


“GSR Capital olarak, yıllardır yeni enerji teknolojilerinin endüstriyel çapta üretimine odaklanmış durumdayız. Türkiye’nin en yenilikçi gruplarından biri olan Zorlu Holding ile yaptığımız bu ortaklık, bizi geleceğe taşıyacak olan Avrupa’da iş geliştirme çalışmalarımızın en önemli parçalarından biri olacak. 


Zorlu Holding ile nikel, kobalt ve batarya üretimi için yaptığımız bu işbirliği kazan-kazan prensibine dayalı dikey bir entegrasyonu olanaklı kılacak. Elektrikli otomobillerle birlikte enerjinin depolaması ile ilgili her alana yenilikçi ürünler sunmak için güç birliği yapacağız.” 


 

OTOMOBİLİN BEYNİNİ OLUŞTURACAK


GSR Capital ile çok geniş kapsamlı bir anlaşma yaptıklarını belirten Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, “Bu işbirliğiyle aslında otomobilin beyni olarak tanımlayabileceğimiz pili ürettiğimiz ve bu alanda oyun kurucular arasına girdiğimiz bir atılımdan bahsediyoruz” dedi. Yüngül şunları söyledi:


“Öncelikle GSR Capital, grubumuzun kurduğu nikel-kobalt işletme tesisi Meta Nikel’e yüzde 50 oranında ortak olacak. Bu ortaklıkla birlikte mevcutta 10 bin ton olan kapasitemizi yapacağımız yatırımlarla 4 kat arttırarak 40 bin tona çıkarmayı planlıyoruz. 25 bin megavatlık pil yatırımı için, ortalama 300 bin metrekarelik bir alanda mega bir pil üretim tesisi kurma olanaklarını da araştırıyoruz.”