NASA: 5 Yıl İçerisinde Ay'a Ayak Basmamız İçin 1,6 Milyar Dolar Gerekiyor

NASA: 5 Yıl İçerisinde Ay'a Ayak Basmamız İçin 1,6 Milyar Dolar Gerekiyor

Trump yönetimi, NASA’ya 2024 yılına kadar Ay’a astronot gönderilmesi için ne yapılması gerektiğini sordu. NASA yöneticisi Jim Bridenstine, Pazartesi günü yaptığı mevzuşmada, 2024 yılına kadar Ay’a ayak basmak için gerekli unsurlara haiz olmadıklarını söyledi ve kongre’den 1,6 milyar dolar ödeme talep etti.

 

NASA ek olarak, 2020 mali yılının bütçesindeki değişikliklerin bir sayfalık özetini yayımladı. Belge 1,55 milyar dolarlık yeni harcamaların eklendiğini, bunun yanı sıra Ay’a bir uzay istasyonu oluşturmak için 321 milyon dolar noksan olduğunu belirtti.

 

Trump yönetiminin daha önceki hedefi, Ay’a 2028 yılında geri dönülmesiydi. Yönetim şimdiyse NASA’dan astronotlarını daha önceden belirlenen tarihten 4 yıl erken bir sürede Ay’a göndermesini istiyor sadece bu vaka onlara fazladan 1,87 milyar dolara mâl olacak.

 

Yine Ay’a ayak basma programının adı Artemis olacak. Artemis, Yunan mitolojisi tanrılarından olan Apollo’nun ikiz kız kardeşi. Apollo bununla birlikte NASA’nın daha önceki Ay görevlerinde kullandığı bir isim.

 

NASA extra 1,6 milyar dolar ile ne yapabilir?

 

 

NASA’nın istediği bütçenin karşılanması, süreci üç yıl kısaltarak Ay’a bir uzay istasyonu kurulmasına 1 milyar dolar katkı sağlanması demek oluyor. Sistemi kendileri kurmak yerine NASA; SpaceX veya Blue Origin şeklinde uzay ajanslarından destek alacak.

 

Nisan ayında duyurulan bu sistemin adı NextSTEP appendix H olacak. Bu program özünde bir yarışma durumunda olacak. Uzay ajansları, insanoğluı Ay’a göndermek için üç parçalı bir sistem yapmaya çalışacak.

 

NASA'nın hedefi, Gateway isimli uzay istasyonuna bağlanabilecek bir ulaşım aracı üretmekle başlayacak. Ay yörüngesindeyken astronotların Ay’a inebilmesi için, ulaşım aracında bir sistem olacak. Yüzeydeki görev tamamlandıktan sonra bir çıkış modülü, astronotları ulaşım aracına geri gönderecek ve astronotlar Gateway’e geri dönecek.

 

 

NASA’nın bütçesindeki artışın 651 milyon dolarlık kısmı, Ay’a gidecek güce haiz olan bir roket üretmek için Space Launch System’e (Uzaya Fırlatma Sistemi) gidecek.

 

NASA’daki bütçe değişikliği bununla birlikte, Ay’ın kutuplarındaki buzun eritilip hidrojen ve oksijenden roket yakıtı üretilmesi için 132 milyon dolar, Ay’a iniş sahaları kurulması için de 90 milyon dolar talep ediyor.

Etiketler