Yerli Oyuncağa İlgi Artıyor

Yerli Oyuncağa İlgi Artıyor

Yerli Oyuncağa İlgi Artıyor İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), oyuncak sektöründe gelecek araştırması çalıştayı düzenledi. Türkiye Oyuncakçılar Derneği (OYDER)’in desteği ile İKMİB tarafından gerçekleştirilen çalıştayda sektörün durumu, yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri konuları tartışıldı.
 

Yerli Oyuncağa İlgi Artıyor


İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), oyuncak sektöründe gelecek araştırması çalıştayı düzenledi. Türkiye Oyuncakçılar Derneği (OYDER)’in desteği ile İKMİB tarafından gerçekleştirilen çalıştayda sektörün durumu, yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri konuları tartışıldı.
 

15-16 Aralık tarihlerinde Yalova’da düzenlenen “Oyuncak Sektörü Gelecek Araştırması” çalıştayında konuşan İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz,  oyuncak sektörünün potansiyeli hakkında şu bilgileri paylaştı; “Türkiye oyuncak sektörü dış ticaret hacmimize baktığımızda 2013 yılında 88,4 milyar dolar iken 2016 yılında 94,2 milyar dolar seviyesine gelerek bir artış kaydettiğini görüyoruz. Dünyada en çok oyuncak ihracatı yapan ülkeler Çin, Hong Kong, Çek Cumhuriyeti, Almanya, ABD, Hollanda, Vietnam, Belçika, Fransa ve İngiltere olarak ilk onda sıralanıyor. Türkiye ise 43’üncü sırada yer alıyor. 2016 yılına baktığımızda ise 23,7 milyar dolarlık ihracatıyla birinci sırada Hong Kong’un yer aldığını görüyoruz. Sırasıyla 4 milyar dolarla Çek Cumhuriyeti, 2,6 milyar dolarla Almanya, 1,6 milyar dolarla ABD, 1,2 milyar dolarla Hollanda ilk beşte yer alırken Türkiye’nin 29 milyon dolarlık ihracatla 45’inci sırada olduğunu görüyoruz. Dünyadaki ihracat hacminin giderek artmasıyla birlikte her yıl en çok ihracatı yapan Çin’in payında da artış gözleniyor. Türkiye’nin payı ise her yıl aynı seviyelerde seyrediyor.”
 

“Yerli Üretime Talep Arttı”
 

Oyuncak sektörünün aynı zamanda ithalata dayalı bir sektör olduğunu vurgulayan Akyüz, “2016 yılı en çok oyuncak ithalatı yapan ülkeler sırasıyla ABD, Almanya, İngiltere, Hong Kong ve Japonya ilk beşte yer alırken Türkiye 21’inci sırada yer aldı. 5 yıllık süreç ele alındığında ABD’nin oyuncak ithalatında artış; Japonya ve Hong Kong’un ithalatında ise azalma eğilimi olduğunu görüyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oyuncak sektörü ithalata dayalı bir sektör ama son yıllarda yerli üretime talep artmış durumda. Türkiye oyuncak sektörü ihracatı 2016 yılında 30 milyon 758 bin dolar olarak gerçekleşti. 2017 yılı Ocak- Ekim döneminde ise 29 milyon 73 bin dolara ulaşmış durumda. 2016 yılında en çok ihracat yaptığımız ülkeler İtalya, İngiltere, Yunanistan, Sırbistan, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, İsrail, Irak, Almanya ve Romanya olarak sıralanıyor.  Oyuncak sektöründe ihracat gerçekleştirdiğimiz bu ilk 10 ülkenin toplam oyuncak sektörü ihracatımızdaki payının yüzde 48 olarak yarısına eşit olduğunu görüyoruz. Oyuncak sektörü ithalatımız ise 2016 yılında 415 milyon 365 bin dolar olarak gerçekleştirilirken, 2017 yılında Ocak- Ekim döneminde 328 milyon 405 bin dolara geriledi. İthalatın zorlaşması ve yerli oyuncak hassasiyeti ile üreticiler iç pazar yatırımlarına ve ihracata ağırlık vermeye başladı” dedi.
 

Türkiye oyuncak sektörünün 2018 rotası: Dubai, Fas, Rusya
 

Oyuncak sektörü firmalarının ihracatını artırmaya yönelik önemli çalışmaları olduğunu belirten Akyüz, “Firmalarımızı Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Rusya ile Türk Cumhuriyetlerinde dev firmalarla buluşturmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda oyuncak üreticisi firmaların ürünlerini tanıtması, işbirliği görüşmeleri yapması ve akabinde ihracatlarını artırmaları için bir proje başlatıyoruz. Dubai, Fas ve Rusya gibi potansiyeli yüksek ülkelere ticaret heyeti organizasyonları düzenleyeceğiz. Nisan 2018’de Dubai’ye, Haziran 2018’de Fas’a ve Kasım 2018’de Rusya’ya ticaret heyeti organizasyonları yapacağız. Özel B2B görüşmelerinin yapılacağı projeyle, oyuncak üreticisi firmalarımızın ihracatlarını yüzde 20 seviyelerinde artırmalarını hedefliyoruz. Ayrıca oyuncak sektörümüze yönelik UR-GE projesi başvuruları açıldı. Küresel arenada gücüne güç katmak isteyen tüm oyuncak üreticilerimizi bekliyoruz” diye konuştu.