Cumhuriyetçiler Vergi Tasarısını Açıkladı

Cumhuriyetçiler Vergi Tasarısını Açıkladı

Kongrenin iki ayrı kanadındaki Cumhuriyetçi üyeler, üzerinde anlaşmaya vardıkları ortak vergi tasarısını açıkladı.
 

ABD Kongresindeki Cumhuriyetçi üyeler, Temsilciler Meclisi ve Senatodan geçen iki ayrı vergi tasarısını ortak bir yasa teklifine dönüştürdü. Ülkenin vergi sisteminde son 30 yılın en büyük değişikliklerini öngören tasarının Kongrede haftaya oylanması bekleniyor.
 

İki haftalık uzlaşma sürecinin ardından ortaya çıkan tasarı, Kurumlar Vergisinin 2018 itibarıyla yüzde 35'ten yüzde 21'e indirilmesi öngörüyor. Amerikalı şirketlerin sabırsızlıkla beklediği indirimli vergi oranı, daha önce onaylanan iki tasarıda ise yüzde 20 seviyesindeydi.
 

Cumhuriyetçilerin uzlaşı tasarısı, bireysel vergi oranlarına yönelik değişikleri de kapsıyor. Tasarı yasalaşırsa, bireysel gelir vergisi oranları farklı gelir gruplarına göre yüzde 10, yüzde 12, yüzde 22, yüzde 24, yüzde 32, yüzde 35 ve yüzde 37 olmak üzere 7 dilimde uygulanacak. 
 

Ortak vergi tasarısının, bu bakımdan ABD Senatosundan geçen tasarıya daha yakın olması dikkati çekti. Cumhuriyetçi senatörlerin tasarısı, bireysel Gelir Vergisi oranlarının yüzde 10, yüzde 12, yüzde 22,5, yüzde 25, yüzde 32,5, yüzde 35 ve yüzde 38,5'e revize edilmesini kapsıyordu. ABD Temsilciler Meclisinde onaylanan yasa teklifi ise söz konusu oranların, yüzde 12, 25, 35 ve 39,6 olmak üzere 4 dilime indirilmesini içeriyordu.
 

Cumhuriyetçi liderler, Kongreden geçirmek için yeterli oya sahip olduklarını iddia ettikleri ortak vergi tasarını haftaya oylamaya sunacaklarını duyurdu. İlk oylamanın salı günü ABD Temsilciler Meclisinde yapılması bekleniyor.