PLASTİK VE KAUÇUK SEKTÖRÜNÜN ULUSLARARASI BULUŞMASI EKİM AYINDA

PLASTİK VE KAUÇUK SEKTÖRÜNÜN ULUSLARARASI BULUŞMASI EKİM AYINDA

Messe Düsseldorf Ceo’su Werner Dornscheidt ve K 2019 Fuarı Katılımcılar Danışma Kurulu Başkanı Ulrich Reifenhäuser, 4 Nisan 2019 Perşembe günü düzenlenen basın toplantısında fuar hakkında bilgi verdi; uluslararası plastik ve kauçuk sektörleriyle ilgili güncel bilgi paylaştı.

 

Werner Dornscheidt K Fuarı’nın inovasyon ve geleceğe yönelik gelişmeler açısından vazgeçilmez bir buluşma noktası ve eşsiz bir enformasyon ile iletişim platformu niteliği taşıdığını söyledi. Dornscheidt, “Yenilikçi ürün, çözüm ve eğilimlerin bu denli kapsamlı bir şekilde tanıtıldığı ve uluslararası boyutta kıyaslama ve uzmanlarla tartışma olanağı sunulduğu başka hiçbir etkinlik bulunmuyor. K Düsseldorf dışında hiçbir sektörel etkinlikte bu kadar çok yeni ürün tanıtımını bir arada görebilme olanağı sunulmuyor. K Düsseldorf dünya genelinde tüm diğer etkinliklerden çok daha farklı bir düzeye ulaşmış bulunuyor. K 2019 için fuar alanının tamamen dolmuş olduğunu görüyoruz. Fuar için 60 ülkeden 3.000’i aşkın firma katılım başvurusunda bulundu. Fuarda yine başta Almanya, İtalya, Avusturya, İsviçre, Fransa, Hollanda ve Türkiye olmak üzere Avrupalı üreticiler, aynı zamanda da ABD firmaları güçlü şekilde temsil ediliyor. K Fuarı’nın aynı zamanda dünya pazarındaki değişimleri de belirgin şekilde yansıttığını görüyoruz: Asya ülkelerinden gelen katılımcı firmaların sayısı ve kullandıkları sergi alanı birkaç yıldan beri aynı yüksek düzeyini koruyor. Özellikle Çin, Tayvan, Hindistan, Japonya ve Güney Kore fuarda güçlü katılımlarıyla dikkat çekiyor” diye konuştu.

 

Fuar kapsamında özel etkinliklerin gerçekleşeceğini belirten Ulrich Reifenhäuser, “K 2019 kapsamında gerçekleşecek olan “Plastics shape the future” konulu özel gösteride polimer malzemelerin çağdaş yaşam alanlarında ne denli belirleyici rol oynadığı, bugüne kadar hangi yeniliklerin uygulamaya geçirilmiş olduğu ve hangi yenilikçi fikirlerin gelecekte gerçekleşme potansiyeline sahip olabileceği ortaya konacak. Yedi gün boyunca sürecek etkinlik mesleki tartışmalara, yönlendirici konuşmalara, kısa sunumlara ve ilginç deneylere de sahne olacak. Ekonomik ve ekolojik hususların yanı sıra mevcut sorunlar ve bunların çözümleri üzerinde de durulacak. K 2019 Fuarı’nın “Science Campus” etkinliği ise araştırma kuruluşları ve firmalar arasında diyalog kurulmasını amaçlıyor. Katılımcı firmaların ve ziyaretçilerin plastik ve kauçuk sektörlerindeki bilimsel çalışmalar ve sonuçları hakkında bilgi edinmesine ve firmaların üniversitelerle deneyim alışverişinde bulunabilmesine olanak sağlıyor” dedi.

 

Plastik ve kauçuk sanayine dair dünyadan çarpıcı veriler...
*Plastik ve kauçuk kullanımı dünya genelinde artış gösteriyor. Bu sanayi sektörünün küresel başarısını, plastik ve kauçuğun hammadde olarak kullanımının 1950 ila 2017 yılları arasında yılda ortalama yüzde 8,5 oranında artmış olmasından da anlıyoruz. Dünya nüfusundaki artış ve insanların yaşam standardındaki yükselme plastik sektörünün küresel gelişimi açısından itici güç oluşturuyor.
*Üreticiler birliği PlasticsEurope dünya plastik üretim hacmini 2017 yılı için 348 milyon ton olarak veriyor. 
*International Rubber Study Group IRSG verilerine göre 2017 yılında yaklaşık 28,5 milyon ton kauçuk üretilmiş ve tüketilmiş bulunuyor. Bunun 13,5 milyon tonunu doğal kauçuk, 15 milyon tonunu ise sentetik kauçuk oluşturuyor. 
*Çin Halk Cumhuriyeti ve birçok Güneydoğu Asya ülkesinde görülen yüksek ekonomik büyüme hızı Asya-Pasifik bölgesini plastik sanayinde de dünyanın en büyük ve en hızlı gelişme gösteren bölgesi haline getirdi. Halen dünya plastik üretiminin yarısı Asya ülkelerinde gerçekleşiyor. 


*PlasticsEurope tarafından hazırlanan Avrostat-verilerine göre plastik sanayi sektörü 2017 yılında 28 AB ülkesinde toplam 1,5 milyon çalışanı ve büyük bölümü küçük ve orta ölçekli 60.000 işletme ile toplam 350 milyar Avro’luk bir ciro hacmine ulaştı ve Avrupa Birliği’nin dış ticaret fazlasına 17 milyar Avro katkı sağladı. Plastik hammaddesi ihraç edilen en önemli (AB dışı) pazarların başında Türkiye, ABD, Çin, Rusya ve İsviçre geliyor. 


*PlasticsEurope verilerine göre 2017 yılında Avrupa’da plastik tüketiminde ilk sırayı alan sektör yüzde 39,7 ile ambalaj sanayi oldu. İkinci sırayı yüzde 19,8 ile inşaat sektörü, üçüncü sırayı ise yüzde 10,1 ile otomotiv sanayi aldı.
*Yasal düzenlemeler ve çok yönlü çalışmalar ve girişimlerle Avrupa genelinde (28 AB ülkesi ile İsviçre ve Norveç) plastiklerin yeniden değerlendirilme oranı son yıllarda sürekli artırıldı: Geri dönüşüm oranı 2016 yılında yüzde 73’e ulaşarak, 2011 yılına kıyasla yüzde 14, 2004 yılına kıyasla da yüzde 30 yükselmiş oldu. ‘Deponi yasağı’ olan Avrupa ülkelerinde bu oranın daha da yüksek olduğunu görüyoruz. Bu ülkeler – yani İsviçre, Avusturya, Hollanda, Almanya, İsveç, Lüksemburg, Danimarka, Belçika ve Norveç ve Finlandiya–plastik atıkların yüzde 96’sından fazlasını yeniden değerlendirirken, beş AB ülkesinde bu oran halen % 30’un altında kalıyor.