PAGEV’den “Ordino Bedeli” Açıklaması

PAGEV’den “Ordino Bedeli” Açıklaması

PAGEV, son dönemde oldukça fazla tartışma konusu olan “Ordino Bedeli” hakkında çalışma yürüttüklerini ve bu bedelin alınmasında kanuni bir karşılığın olmadığını açıkladı.
 

PAGEV, ihracatçılardan alınan “Ordino” bedelinin kaldırılması için bir çalışma başlattı. Yapılan açıklamada söz konusu bedelin ihracatçıya 700 milyon TL ek yük getirdiği belirtilerek, bu bedelin yasadışı bir şeklide alındığının altı çizildi.
 

Ordino bedelinin sadece Türkiye’de uygulanan bir sistem olduğunun altı çizildiği açıklamda şu ifadelere yer verildi:
 

“Bir kanun dışı "Ordino" uygulaması Dünya’da bir tek ülkemizde vardır ve bu yüzden İngilizce karşılığı bile yoktur. Tamamen firmalarımızdan haksız bir kazanç elde etmek amaçlı üretilmiş ve kanuni bir fonksiyonu olmayan "Ordino", ülkemizin kanayan yarası olan lojisitik sektörü (özellikle de deniz taşımacılığında tekelleşmeye varan) tarafından o kadar yaygın hale gelmiştir ki, ülkemizde faaliyet gösteren yabancı nakliyeciler bile bu haksız kazançtan faydalanmakta sakınca görmemektedirler.”
 

PAGEV’den yapılan açıklamada ordino bedelinin kaldırılması için ilgili bakanlık ile görüşüldüğü ve gereken çalışmaların yürütüldüğü bildirildi.
 

Açıklama şu şekilde devam etti:
 

Acenteler ise bu kanun dışı alınan bedel için; "Serbest Piyasa var, bizim ticari işimize kimse karışamaz, istemeyen başka acentayla çalışsın” diye savunmakta ve uygulamanın devam etmesini istemektedirler. Gümrük Müsteşarlığı'nın da geçmişte benzer bir görüşü olmakla birlikte, bu görüşün de firmalarımızın lehine yenilenmesi konusunda kendileriyle istişare içerisindeyiz. Bizce makul bulunmayan bu açıklamaya karşı, hukukçularımızla öneriler oluşturup, konuyu Bakanlığımıza ilettik.
 

Bu çerçevede firmalarımızdan "Ordino Bedeli"ni başka adlar altında da tahsil ettikleri yönünde aldığımız duyumlar çerçevesinde, ithalat işlemleri sırasında bahse konu "Ordino Bedeli" ile aynı amaçla haksız yapılan kesintilerin hangi adlar (Örneğin; yük teslim belgesi, özet beyan ücreti, konşimento ücreti, acentelik hizmet bedeli, dökümantasyon bedeli gibi) altında yapıldığına dair bilgi toplamaktayız. Firmalarımızın PAGEV - Uğur Aktel (ugur.aktel@pagev.org.tr) e-mail adresine konu hakkında bilgi iletmesi, yapılan çalışmaya katkı verecektir.