Türkiye`de Denizciliğin Öncü Firması: Data Hidrolik

Türkiye`de Denizciliğin Öncü Firması: Data Hidrolik

Makine sektörünün duayenleri serisinde bu hafta Data Hidrolik var. Denizcilik sektörünün önemli firmaları arasında yer alan Data Hidrolik, şu anda 22 ülkeye ihracat yapan bir şirket konumunda.
 

Babası han işletmeciliği yapan Mehmet Hüroğlu, 1914 yılında Saraybosna’da dünyaya geldi. İlkokuldan sonra sanat okulunu Saraybosna’da okuyan Hüroğlu 1932 yılında ailesi ile birlikte İstanbul’a göç etti. Mehmet Hüroğlu, İstanbul’a geldikten sonra çeşitli fabrikalarda tornacı olarak çalışmaya başladı. 1945 yılında kendi dükkanını açmaya karar veren Hüroğlu, Büyükdere’deki evlerinin altında bulunan bir dükkanı kiraladı ve burayı atölyeye çevirerek çalışmaya başladı.
 

Deniz araçlarının parçlarını tamir ederek işe başlayan Hüroğlu, zamanla pek çok koster ve yük kum tankeri gibi deniz araçlarının bozulan parçalarını tamir etti ya da yeniledi. 1970’li yıllarda ise Mehmet Hüroğlu’nun iki oğlu Bülent ve Orhan da atölyede çalışmaya başladı. Çocukların da işe dahil olmasıyla atölye büyüdü ve çalışan sayısı arttı. Tarihler 1979 yılını gösterdiğinde ise “Mehmet Hüroğlu ve Mahdumları” olarak bilinen firma ismi, yeni ortakların dahil olması ile birlikte, Data Hidrolik Makine Sanayi A.Ş. oldu.
 

Türkiye’de denizcilik sektörü ve gemi inşa sanayisinin geliştiği yıllarda Data Hidolik’in çalışan sayısı 17 kişiyi bulmuştu ve o yıllarda Maslak Oto Sanayi Sitesi’nde 300 metrekarelik bir dükkanda çalışıyorlardı. Sektördeki gelişmeye paralel olarak yapılan gemiler büyüdükçe müşterilerin talepleri de arttı. Başlangıçta sadece hidrolik dümen makinaları üreten firma, daha sonra çift silindirli dümen sistemi ve muhtelif vinçler üretmeye başladı. 1980 yılında işleri oğullarına devreden Mehmet Hüroğlu, 1988 yılında vefat etti.
 

Data Hidrolik, 19902lı yıllarda üretim portföyünü büyüttü. 1995 yılında gelindiğinde ise limanların özelleşmesiyle birlikte gelişen römorkör piyasasına girdi. Data hidrolik 1998 yılında ise Almanya’ya ilk ihracatını yaptı. Üçüncü kuşağın işleri devralmasından sonra Data Hidrolik tamamen bir aile şirketine dönüştü. Firma şu anda Avrupa, Afrika ve Uzak Doğu’da toplam 22 ülkeye ihracat yapan büyük bir şirket haline geldi.
 

Etiketler