Bir Kehribarın İçerisinde 99 Milyon Yıllık Ammonit Fosili Bulundu

Bir Kehribarın İçerisinde 99 Milyon Yıllık Ammonit Fosili Bulundu

Myanmar'ın kuzeyinde bilim dünyasını epey şaşırtan bir fosil bulundu. 99 milyon yıl öncesine ait olan bu fosil, kehribar olarak bilinen bir tür reçineydi. Milyonlarca yıl önce bir çam ağacından damlayan reçine, fosil halini almıştı. İşin ilginç olan tarafı ise bu fosilin içerisinde bulunan canlılardı. Kehribarın içinde 40 çeşitten fazla canlının da fosili bulunuyordu. Ancak bu fosillerden bir tanesi bilim dünyası için işin en ilgi çekici noktasıydı. Bulunan kehribarın içinde, bir ammonit fosili vardı. Bilindiği üzere ammonitler, nesilleri tükenmiş olan ve denizlerde yaşayan bir yumuşakçadır.

Fosil, bulunduktan sonra bilim insanları tarafından incelemeler başlatıldı. Fosili inceleyen Prof. Bo Wang, bir kehribarın içinde ammonit göreceklerini hiç düşünmediklerini ifade ederek bulunan bu fosilin bir ilk olduğunu belirtti. Fosilin içinde bulunan ammonitin sırrını çözmek isteyen araştırmacılar, bu fosili özel bir görüntüleme tekniği kullanarak incelemeye karar verdiler. Araştırmacıların kullanacakları yöntemin ismi Micro-CT'ydi ve bu yöntem kehribara zarar vermeyecekti. Bu yöntemi iyi mi kullanıldığını daha basit bir ifadeyle açıklayan Wang, bu araştırma tekniğinin hastanelerde kullanılan röntgen cihazlarına çok benzediğini, aralarındaki tek farkın bu yöntemde çözünürlüğün çok daha yüksek olduğunu belirtti.

Görüntüleri inceleyen araştırmacılar, ammonitin aslabir yumuşak doku içermediğini belirlediler. Ayrıca kabuk kırılmıştı ve ammonitin içinde kum taneleri de vardı. Bu da araştırmacıların ammonitin öldükten uzun bir süre sonra bu bölgeye taşındığını ve reçinenin içine hapsolduğunu kabul etmelerine neden oldu. Bulunan bu fosil, içerisinde ammonitin bulunduğu ilk kehribar olarak tarihe geçti.