İzmir’den Dünyaya Açıldı: Yokeş Makina

İzmir’den Dünyaya Açıldı: Yokeş Makina

 

İzmir’in en eski sanayi kuruluşlarından olan Yokeş Makine’nın kurucusu Mehmet Emin Yokeş, 1905 yılında Boşnak bir ailenin çocuğu olarak İzmir’de dünyaya geldi. Babası Uşak’ta bir fabrikada makine mühendisi olarak çalışan Mehmet Emin Yokeş, ilkokulu bitirdikten sonra aynı fabrikada çırak olarak çalışmaya başladı.

Sonrasında Rum Andonus Ustanın yanında çalışmaya başlayan Yokeş, askerliğini yaptıktan sonra burada kalfa olarak çalışmaya devam etti. 1935 yılında ise o dönemin önemli sanayicilerinden Mahmut Nabi’nin yanında ustabaşı olarak çalışmaya başladı.  Mehmet Emin Yokeş, iki parmağı kesildikten sonra çevresinde “Parmaksız Mehmet Usta” olarak tanındı.

Mahmut Nabi’nin yanında uzun süre çalışan Yokeş, sonrasında kendi atölyesini açmaya karar verdi. Yokeş, 1943 yılında İzmir Kalearkası’nda 55 metrekare bir dükkan kiraladı. Dört işçisi olan ve İzmir’in ilk talaşlı imalat atölyelerinden biri olan işletmede, ağırlıklı olarak dönemin sanayi kuruluşlarına bakım, onarım ve yedek parça hizmeti veriliyordu.  Atölyede daha çok ziraat makinalarına yönelik hizmet veriliyordu. 1943 yılında kurulan bu atölye 1984 yılına kadar hizmet verdi.

Meslek Babadan Oğula Geçti

Mehmet Emin Yokeş’in 1872’de vefatının ardından işleri oğlu Meriç Yokeş devraldı. 1943 yılında dünyaya gelen Meriç Yokeş, öğrencilik yıllarında babasının yanında yaz tatillerinde çalışarak işlere yardım ediyordu. 1965 yılında ODTÜ Sanayi İşletme Bölümü’nden mezun olan Yokeş, 1967 yılından itibaren babasının yanında çalışmaya başladı. Meriç Yokeş, babası Mehmet Emin Yokeş’in işinde çok titiz biri olduğunu belirtrek, kendisi ile uyum içinde çalıştıklarını söyledi.

Yokeş Makine’nın Talihini Bir Tesadüf Değiştirdi

1974 yılında yaşanan bir tesadüf Yokeş Makina’nın dönüm noktası oldu. Dyo fabrikasından gelen iki kişi bir makine parçasını göstererek, parçanın altındaki boyayı kazıyınca Yokeş Makine’nın etiketini gördüklerini ve bu parçayı onların yapıp yapmadığını sorar. Gelen parça, Mehmet Emin Yokeş’in yıllar önce yaptığı bir patates soyma makinasının parçasıdır. Meriç Yokeş, parçayı kendilerinin yaptıklarını söyledi ve yeni parça yaptırıp verdi. Ertesi gün yeniden gelen adamlar bu sefer bir fiber dişli getirdi ve Meriç Yokeş onu da yaptırıp verdi. Parçayı çok beğenen Dyo’nun mühendisleri Meriç Yokeş ile görüştü. Sonrasında ise Dyo’nun makinalarının tamir ve bakım işlerini Meriç Yokeş yapmaya başladı. Hatta Yokeş’in fabrikaya giriş çıkışının rahat olması için kendisine serbest geçiş kartı verildi. Sonrasında Yokeş Makine, Dyo’dan gelen işlerin artması sebebi ile yavaş yavaş  ziraat makinaları alanından çekildi.

Komple makine imalatı ise yine Dyo’nun sayesinde gelişti. Bir süre sonra farklı firmalardan komple makine imalatı için teklifler gelmeye başladı. Yokeş Makina2nın Dyo ile işbirliği hala devam ediyor.

Yokeş Makine ilk olarak PM-Serisi, Dikey Tip-Açık Elekli Pearl Mill/ıslak öğütme makinası imalatına başladı. Önce İzmir’den gelen talepler sonrasında tüm ülkeye yayıldı.

Üretimin Yüzde 75’i İhraç Ediliyor

20002li yıllar boyunca hem iç pazarda hem de dış pazarda etkinliği artan Yokeş Makine, 2015 yılında üretiminin yüzde 75’ini ihraç etti. Artan iç ve dış talepler doğrultusunda yeni bir fabrika inşa edildi. Meriç Yokeş’in oğlu Mehmet Yalım Yokeş ve kızı Pınar Yokeş de şirkete katılarak bu büyümede önemli pay sahibi oldular. 

Etiketler