Darbeyi Emen ve 3B Yazıcı İle Basılan Mucizevi Bir Askeri Malzeme Üretildi

Darbeyi Emen ve 3B Yazıcı İle Basılan Mucizevi Bir Askeri Malzeme Üretildi

Son yıllarda yazıcıların ve malzeme biliminin gelişmesi ile birlikte, yeni materyaller üretimi için de önemli adımlar atılmaya başlandı. Artık eskisinden daha verimli ve daha kullanışlı malzemeler üretilmesi sıradan bir vaziyet haline geldi.

ABD Hava Kuvvetleri Bilimsel Araştırmalar Departmanı tarafınca fonlanan bir çalışmada, 3 boyutlu yazıcı ile oluşturuan yeni malzeme tek yönlü dönüştürücü olarak çalışıyor ve çarpışma etkisinin azaltılmasında uzun süredir hedeflenen bir noktaya ulaşmayı sağlıyor.

AFRL Kıdemli malzeme Araştırma Mühendisi Dr. Jonathan Spowart, bu yeni malzemenin henüz erken geliştirme aşamasında olduğunu sadece farklı alanlarda uygulanabileceğini dile getirdi. Bu alanlar içinde binaların korunması da yer alıyor.

Materyalin köpük benzeri bir yapısı bulunduğunu dile getiren araştırmacı, özel olarak tasarlanmış deliklerin genel karakteristiği belirlediğini söyledi. Yapılan denemeler, istenen araç-gereç davranışını elde etmek için en uygun geometrik tasarımları da ortaya çıkardı. Umut veren tasarımlardan bir tanesi, Los Alamos’daki laboratuvarda Dinamik Basınç Sektörü’nde testlere doğal tutuldu.

Araştırmacı bu keşfin materyal biliminde önemli bir atılım noktası olduğunu ve çeşitli ekiplerin katılımı ve fon sağlanması yardımıyla bu atılımın mümkün hale geldiğini söyledi.

Deneylerde kullanılan Gelişmiş Foton Kaynağı gibi özel ve gelişmiş cihazlar sayesinde malzemenin özelliklerine dair detaylı araştırmalar yapılabildi ve değerlendirme için gerekli görüntüler elde edildi.

Ekipten Brittany Branch, malzemenin dinamik testlerini yönetti. Kendisi yaptığı açıklamada “Geleneksel şok basınç diagnostikleri lokalizasyon fenomeninin açıklamaya yardımcı olmuyordu. Şok doğrultusundaki değişimleri görebiliyor fakat sebebini anlayamıyorduk. Bu çalışmada ilk kere şok diyotlarını görebildiğimiz için çok fakat çok heyecanlıyım” dedi.

Spowart, ekibinin bulgularını daha çok testten ve araştırmayı olgunlaştırdıktan sonra bir yazı ile yayınlayacaklarını açıkladı. Araştırmacıya göre bu teknolojinin büyük bir potansiyeli var.