TÜİK’TEN ENFLASYON AÇIKLAMASI

TÜİK’TEN ENFLASYON AÇIKLAMASI

Geçen hafta Cuma günü açıklanan ve beklentilerin oldukça altında kalan Nisan ayı enflasyon verilerinin ardından bazı piyasa katılımcıları istatistiklerin doğruluğuna yönelik endişelerini dile getirmişti. Anadolu Ajansın’da yer alan habere göre geçen ay göreve başlayan Yağan, istatistiklerin sağlıklı olmadığı ve verilerde siyasi etki bulunduğu yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyledi ve şöyle konuştu: “TÜİK, kendisine kanunla verilen görevleri her zaman ciddiyet, titizlik ve özenle yerine getirme gayretiyle faaliyetlerini sürdürmektedir. Kurumumuzun ürettiği tüm istatistikler uluslararası normlarda, mesleki bağımsızlık, şeffaflık, karşılaştırılabilirlik, tarafsızlık ve doğruluk ilkelerine bağlı olarak, Avrupa Birliği (AB) ve dünyada geçerli, uluslararası kurumlar tarafından tavsiye edilen yöntem, tanım ve kavramları kullanarak hesaplanmaktadır.”

‘DÜNYADAKİ EN ŞEFFAF KURUMLARDAN BİRİ’

Çağan “TÜİK’in Resmi İstatistik Programı’nın uygulanmasında, kurum çalışanlarıyla diğer uygulayıcı birimlere, veri kaynakları, istatistiki yöntem ve süreçlerinin seçimi, dağıtımın içerik, şekil ve zamanı ve istatistik, gizliliğin uygulanması başta olmak üzere, hiçbir konuda talimat verilemez. Bu hükümle TÜİK, bilimsel, teknik özerkliğe sahip kılınmıştır ve dünyadaki en şeffaf kurumlar arasında yer almaktadır” dedi.

Tüketici fiyatları enflasyonu, gıda fiyatlarının tahminlerin altında açıklanmasının etkisiyle Nisan’da yüzde 1.69 beklentilerin oldukça altında açıklandı. Yıllık enflasyon ise yükseliş beklentisinin aksine bir önceki aya göre gerileyerek yüzde 19.5 oldu.

Reuters anketine göre, Cuma günü açıklanan Tüketici Fiyatları Endeksi’nin (TÜFE) Nisan ayında gıda ve tütün fiyatlarındaki artış öncülüğünde aylık yüzde 2.4 artış göstermesi, yıllık enflasyonun ise yüzde 19.71’den yüzde 20.33’e yükselmesi bekleniyordu.

BAŞKAN YARDIMCISI GÖREVİNDEN ALINMIŞTI
Eylül 2018’de enflasyon verilerinin beklentilerin oldukça üzerinde açıklanması sonrası TÜİK Başkan Yardımcısı Enver Taştı görevinden alınmış ardından Enerji Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdür Yardımcısı Yinal Yağan bu göreve getirilmişti.

Nisan ayı ortasında ise TÜİK Başkanvekili Mehmet Aktaş’ın Merkez Bankası Banka Meclisi üyeliğine getirilmesinin ardından bu göreve Yağan vekaleten atanmıştı.

Etiketler