MARDİN`E 1.1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMLA 1100 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK

MARDİN`E 1.1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMLA 1100 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK

Mardin’de 5 ana fabrika ve 12 yardımcı üniteden oluşan entegre gübre tesisi kurma hazırlıkları devam eden Cengiz Holding, bölgede istihdama dev katkı sağlayacak.
 

Cengiz Holding, Mardin’de 1.1 milyar dolar yatırımla 5 ana fabrika ve 12 yardımcı üniteden oluşan entegre gübre tesisi bu yıl üretime başlıyor. 1100 kişinin doğrudan istihdam edileceği tesis 5 bin kişinin geçimini sağlaması hedefleniyor.


Fabrikanın kurulmasıyla bölgede oluşacak ekosistemle 25 bin hane işsizlik derdinden kurtulacağı ileri sürüldü. Eti Bakır Mazıdağı Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri Genel Müdürü Emre Kayışoğlu, Mardin’deki entegre tesisin dünyada örneği olmadığını belirterek, “Metal geri kazanım ile entegre olan tek tesis Türkiye’de. Dünyada metal geri kazanım tesisleri var. Ancak gübre ile entegre olan tek tesis bizimki” diye konuştu.


Türkiye’nin cari açığına dikkat çeken Kayışoğlu, fabrikanın yılda 350 milyon dolarlık gübre, 270 milyon dolarlık metal ithalatının da önüne geçeceğini söyledi. Türkiye’nin gübre üretiminde kullanılan hammaddede yüzde 95 dışa bağımlı olduğu hatırlatan Kayışoğlu, şöyle konuştu: “Türkiye yıllık 5 milyon ton olan gübre tüketiminin yarısını ithal ediyor. İthalata yılda 1.1 milyar dolar para ödüyoruz. Fabrika tamamlandığında hammaddesinin yüzde 85’ini yurt içinden sağlayacak. Fabrikamızın elektriğini de fabrikamızda üreteceğiz. Sektörde kendi kendine yeten tek fabrika olacak. Ürettiğimiz gübre ithalatın direk olarak önüne geçecek.”