DOLAR SON ÜÇ HAFTANIN ZİRVESİNDE !

DOLAR SON ÜÇ HAFTANIN ZİRVESİNDE !

Dolar kurunun S&P`nin Türkiye not kararına ilk tepkisi sınırlı kalırken, sonrasında kayıp derinleşti ve dolar kuru 4.1691 TL ile 3 haftanın en yüksek seviyesini gördü. Piyasalar, Fed`in faiz kararı takip edilecek.


Dolar/TL S&P'nin not indirimi ile gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışırken, TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 1'e yaklaştı, kur 4.1691 ile 11 Nisan tarihinden beri en yüksek seviyeye ulaştı.


Dolar kuru yeni güne 4.10 seviyesinde başlarken, gün içerisinde en yüksek 4.1691 TL'yi gördü. Dolar kuru saat 15.42 itibarıyla 4.1519 seviyesinde bulunurken, Euro/TL 4.9865 seviyesinde hareket ediyor.


Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışı ve enflasyon raporunda verdiği sadeleşmede nihai adımın yakın olduğu yönündeki açıklamalar ardından dolar/TL 4.04'ün altına gerilemişti.


DOLARDA YÜKSELİŞ SÜRER Mİ?
TEB Yatırım stratejisti Işık Ökte, "Borsa İstanbul 2018 senesinin en kötü gelişen ülke piyasası konumunu devam ettirirken, pazartesi son 1 saatte gelişen satışlarla ana endeks kritik gördüğüm 106,6 bin desteğini aşağı kırdı. Bu satışlarda lokallerin uzun pozisyonlarda zarar-kes yapmaları etkili oldu" dedi.
Ökte değerlendirmelerine şöyle devam etti: Anlatılan en büyük hikayelerden biri ‘’Borsa Istanbul satışları küresel nedenlerden kaynaklanıyor’’ Buna hiç katılmıyorum – 2018 senesinde, gelişen ülke hisseleri teknoloji sektörüne şubat ayında gelen yüzde 10 satışları bile atlattı ve dolar bazında yüzde 1 yukarıda işlem görüyorlar. Sermaye akışları küresel bazda emtia ve hisse pozitif/tahvil negatif gelişiyor. Sorun bizde bankacılık hisselerinde. Bankacılık sektörü, sınai sektöre rölatif 2001 likidite krizi seviyelerden daha kötü fiyatlanıyor. Banka / Sınai rasyosu bugün 21 senenin en düşük seviyesine satılıyor. 1. çeyrek karları iyi gelişirken bu paniği ancak kur tarafındaki bozulmayla, yeni borç yapılandırmaları getireceği fiyatlamasına bağlayabiliriz. Bankacılık sektörü bu sene dolar bazında yüzde 22 satılırken, gelişen ülke bankalarının yüzde 4 yukarıda işlem gördüğünü de unutmayalım.


Küresel hisse alımlarının devam ettiği bir ortamda, Borsa İstanbul’da 106,6 bin direncinin tekrar test edileceği bir ortam görüyorum çünkü sınaiye rölatif panik seviyelerine satılan bankalar dışında, tarihinde ilk kez net varlık değerine yüzde 20 iskontoyla işlem gören Koç Holding (tarihsel iskonto yüzde 5) gibi lider hisselerde de uzun vadeli alıcılar gelmesini bekliyorum. Şu anda öyle bir görüntü var ki, demir-çelik sektörü, para girişi olan likiditesi yüksek tek sektör olarak haline geldi.


Türk lirası ise, Merkez Bankası ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini 75 baz artırdıktan bu yana içinde bulunduğumuz Orta Avrupa-Rusya-Körfez-Afrika grubu içinde, dolara karşı yüzde 1.4 satılmasına rağmen (4.0815’den 4.1405’e) en iyi performansa sahip. Rusya rublesi aynı dönemde dolara karşı yüzde 3.4, Güney Afrika rand yüzde 2.4 satılıyor. Yalnız, Türk lirası’nda bugün sert bir negatif ayrışma yaşıyoruz çünkü teknik bazda 11 işlem günüdür dolar/TL’de devam eden 4.0050-4.1235 bandının yukarı kırıldı. Burada tahvil piyasasındaki sert yabancı satışları kadar (10 yıllık gösterge tahvil faizi 30 baz puan yukarıda) dolar/TL'de teknik bant kırılımıyla açık pozisyonların kapanması ve Sn. Yıldırım tarafından açıklanan pakette emeklilere yapılacak ödemelerin (12 milyon emekli * 2000 lira) senelik 24 milyar tutarında gerçekleşmesi de olduğu kanısındayım. Dolar/TL'de 4.1932 direncinin test edileceğini ancak yukarı kısa vadede kırılmayacağını düşünüyorum.


EN ÖNEMLİSİ FED’İN FAİZ KARARI OLACAKTIR
İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, "Türkiye, yine beklenmedik not indirimiyle karşı karşıya kaldı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunun "BB"den "BB-"ye, yerli para cinsinden notunun "BB+"dan "BB"ye düşürüldüğünü, görünümünün "durağan" olduğunu bildirdi. Yapılan açıklamada, kurdaki değer kaybının ve oynaklığın finansal istikrara yönelik bir risk olduğu belirtilerek Türkiye'deki yüksek enflasyon ile birlikte kötüleşen cari ve mali açık gibi "makro ekonomik dengesizliklere" değinildi. Gelen bu not indiriminin ardından TL varlıklarda sınırlı negatif bir hareketin olduğunu söyleyebiliriz" dedi.