TARIM MAKİNESİ ÜRETİCİLERİ ARGE İLE BÜYÜMEYİ HEDEFLİYOR

TARIM MAKİNESİ ÜRETİCİLERİ ARGE İLE BÜYÜMEYİ HEDEFLİYOR

Avrupa ve Asya’nın en büyük 3. fuarı niteliğinde olan Konya Tarım Fuarı, sektörde faaliyet gösteren 427 firmayı ve 20 ülkeden 1281 markayı bir araya getirdi. Türkiye’de tarım makineleri pazarının yüzde 65’i, ihracat pazarının ise yüzde 45’ini gerçekleştirmeyi hedefliyor.
 

Bu yıl 16'ncısı düzenlenen Konya Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı tarım sektörünün tüm paydaşlarını Konya’da bir araya getirdi. 96 bin metrekare alanda, 20 ülkeden 1281 marka, 427 firma ve firma temsilciliği ile gerçekleşen fuar, şehir ve ülke ekonomisine iş hacmi sağlamayı hedefliyor. Tarım makinelerinin üretimini gerçekleştiren firmalar, bünyelerinde Ar-Ge’sini yaptıkları ürünler ile pazar paylarını arttırmayı hedefliyor. Türkiye’de tarım makineleri pazarının yüzde 65’ini, ihracat pazarının ise yüzde 45’ini Konya’dan gerçekleşiyor. Konya’da tarım makine üretimi yapan firmalar toplamda 173 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.


Tarım makineleri sektörü 8.5 milyar lira net satışa ulaştı


Türkiye Tarım Alet ve Makineleri İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal, Konya Tarım Fuarı’nın önemine işaret ederek, “20082016 döneminde, genel makine ihracatında ihracatı en çok artan üçüncü sektör olan tarım makineleri imalat sanayimiz, tüm makine imalat sanayisi içinde üretim değeri ile birinci, oluşturulan katma değerle ve çalışan sayısı ile üçüncü olmayı başarmıştır. Tarım makineleri sektörü 2016 yılı itibari ile 8.5 milyar TL net gelir satışına ulaşmıştır. 2017 yılında ise yedek parçalar ile birlikte 800 milyon doları aşan ihracat gerçekleştirmiştir. Tarım makineleri stratejik bir sektör olmuştur” değerlendirmesini yaptı.


Terramak Tarım Makineleri AŞ 2018’de yüzde 50 büyüme hedefliyor


Tarım makineleri sektöründe 1995 yılından berifaaliyet gösteren Kayhan Ertuğrul Makine, artık ürün ve hizmetlerini Terramak Tarım Makineleri Dış Ticaret AŞ üzerinden Türk çiftçisi ile buluşturmayı hedefliyor. Terramak Tarım Makineleri Yönetim Kurulu Başkanı Ayka Ertuğrul, kısa, orta ve uzun vadeli stratejik planları doğrultusunda hedeflenen yatırımları yapacaklarını ve üretim tecrübelerini ihracat ve ithalatla birlikte arttırmayı hedeflediklerini söyledi. Ertuğrul, “Ürettiğimiz ürünleri profesyonel ve tecrübeli bir satış, pazarlama ve satış sonrası hizmetler bütünlüğü ile sunmayı hedefliyoruz. 2017 yılında yüzde 40 büyüdük, 2018 hedefimiz yüzde 50 büyümek” dedi.


Tarım Öz, Ar-Ge’sini yaptığı ürünlerle pazar payını arttıracak


50 bin metrekare alanda yıllık 4 bin adet ürün üretimi yapan Tarım-Öz ürünlerini 35 ülkeye ihraç ediyor. Tarım Öz olarak son yıllarda ürün çeşitliliklerini arttırdıklarını ifade eden Firma Genel Koordinatörü Alper Arslan, “Yeni üretimini yaptığımız ürünler ile tarım makineleri pazarındaki payımızı arttırma hedefindeyiz. Tarım Öz olarak mibzerden sonra toprak işleme ürünlerinde de tanınır hale gelmek istiyoruz. Fuarda Ar-Ge’sini yeni tamamladığımız pulluklarımızın tanıtımını gerçekleştiriyoruz” şeklinde konuştu.


Konya Anadolu yıllık 500 makine üretiyor


Üç ana grupta üretim gerçekleştiren Konya Anadolu Tarım Makine fuarda yakaladığı enerjiyi fuar sonrasında işe dönüştürme hedefinde. Firma hakkında bilgiler veren Firma Sahibi Hüseyin Ulutaş, üç ana grupta üretim yaptıklarını dile getirdi. Ulutaş, “Yem karma ve dağıtma römorku, kültuvatör ve yem ezme makinelerinin üretimini gerçekleştiriyoruz. 5 bin metrekare alanda üretim yapıyor, ürünlerimizi İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Trakya Bölgesine gönderiyoruz. Yıllık 500 adet makine üretimimiz var” dedi.


Kom Silaj Makine Ar-Ge faaliyetlerini yüzde 40 arttıracak


Silaj paketleme makinesi üretimi yapan Kom Silaj, 2020’ye kadar yurtdışında adından söz ettirmeyi hedefliyor. Yeni yatırımlar hakkında bilgi veren Genel Müdür Tanyel Yağız, “Son yıllarda Asya pazarında ağırlıklı olarak çalışmalarımız var. Hindistan özelinde acentelik verdik. Kom Silaj Makine’ye Hindistan Hükümeti yüzde 75 destek sağlıyor. 2020 yılına kadar hedeflerimiz yurtdışında olacak. Kalite ve Ar-Ge faaliyetlerimizi yüzde 40 arttırmak istiyoruz. Bu sene içinde profesyonel ve kurumsallaşma hedefimiz var. Hali hazırda ürünlerimizi Türkiye’de başta şeker fabrikaları ve devlet kurumları olmak üzere büyük kooperatifler, süt birlikleri ve özel şirketlere veriyoruz” dedi.


Helvacılar ilk ihracatını bu yıl içinde gerçekleştirecek


2000 yılında makine imalatına başlayan Helvacılar Tarım Makineleri yıl içinde ilk ihracatını Bulgaristan ve Azerbaycan’a yapmayı hedefliyor. Helvacılar Tarım Makineleri İşletme Müdürü Hasan Helvacılar, “3 ana grupta üretim yapıyoruz. Ürünlerimiz ağırlıklı olarak Güneydoğu, Doğu ve İç Anadolu Bölgesi’ne gidiyor. Bu yıl içinde ilk ihracatımız gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Bunun için gerekli belgelerin alımını yaptık. Kürüm grubunda uluslararası patente sahip tek makinesinin üretimini gerçekleştiriyoruz. 2020’ye kadar da yeni üretim tesisine geçmeyi hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.


Sürüm Tarım Makineleri 2018’i Ar-Ge ile değerlendirecek


Sürüm Tarım Makineleri Finans Müdürü Ramazan Koçak yonca biçme ve ot toplama makineleri üretteklerini ve mevcut ürünler üzerinde Ar-Ge yaparak yatırımlarını sürdürdüklerini belirtti. Tüm Türkiye’ye yayılmış bayilerimiz ile her ile ürün gönderiyoruz. Yurtdışında ise; İran, Irak, Balkan Ülkeleri ve Ürdün’e ürünlerimizi gönderiyoruz” dedi.


Başak Traktör yatırımlarla atak yaparak ilk 10’a girdi


Fuara yeni tasarım ürünleriyle katılan Başak Traktör, 3000 serisi ile fuarın gözdesi oldu. Başak Traktörü 2012 yılında satın aldıklarında pazarda 35’inci sırada bulunduklarını vurgulayan SANKO Holding İş ve Tarım Makinaları Grup Başkanı Sami Konukoğlu şu bilgileri paylaştı; “Başak Traktör‘ün bünyemize katılması sonrasında gerçekleştirilen yatırımlarla büyük bir atak yaparak 35‘inci sıradan ilk 10 firma arasına yükseldik. Traktör güç aralığını, 50 HP’den 110 HP’a kadar genişlettik. Başak Ailesi‘nin bilinçli ve özverili çalışmasıyla traktör pazarında ilk beş firma içinde yer almayı hedefliyoruz. Üretim kapasitemiz yılda 10 bin adet traktör olup, yurtdışında sürdürdüğümüz faaliyetlerimizle yerli Başak’ı “Bir Dünya Markası” haline getirerek üretimi, ihracatı ve dolayısıyla istihdamı artırmayı amaçlıyoruz. İlk aşamada satışlarımızın yüzde 10’unu ihraç etmeyi öngörüyoruz.’’