Avrupa’da Spot Stiren Piyasası Düşüşte

Avrupa’da Spot Stiren Piyasası Düşüşte

Avrupa'daki stiren spot fiyatları, Çin'deki Golden Week tatilinin ardından değerlerin sertleşeceği beklentilerine rağmen bu hafta düşüş gösterdi. Çin pazarının tatil günlerine döndüğü bir dönemde, satın alma faaliyetleri hızlanarak hem Asya'da hem de Avrupa'da fiyatların yükselmesine neden olacağına inanılıyordu. Ancak beklentilerin tersi meydana geldi. Çin yerel stiren monomer (SM) fiyatları zayıf alış eğilimi ve hafta boyunca süren tatil sonrasında envanterde birikme yaşanmaya başladı.
 

ICIS verilerine göre, Doğu Çin’de stiren ticaret stokları, Altın Hafta sonrasında Haziran ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Toplam SM stoku yüzde 51 artışla 86.200 tona çıktı. Stoklar 23 Haziran tarihinde 99.600 ton ile en yüksek seviyesine çıkmıştı.
 

Avrupalı oyuncular piyasanın önümüzdeki haftalarda nasıl bir seyir izleyeceğini görmenin zor olduğunu belirtirken, yurtiçin piyasada fiyatların zayıfladığının altını çiziyor.  Bazı oyuncular ise Avrupa piyasasında fiyatların ekim ayı sonuna kadar mevcut seviyenin üzerinde seyredeceğini öngörüyor.
 

Eylül ayı başında fiyatlar Harvey Kasırgası nedeniyle yükseldi ancak pazar daha dengeli görünüyor ve yıl sonuna kadar bu şekilde devam etmesi bekleniyor.