İngiltere’de Ambalaj Vergisine Tepki

İngiltere’de Ambalaj Vergisine Tepki

 

İngiltere Plastik Federasyonu hükümetin plastik ambalajlara getirmeyi planladığı vergi konusunda endişelerini dile getirdi. Planlanan uygulamanın popülist olduğunun altını çizen BPF, kirlilik sorununun çözümü için daha yapıcı ve küresel çapta eylemler gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.
 

İngiltere Plastik Federasyonu  (BPF) İngiliz hükümetinin bazı plastik ambalaj ürünlerine vergi koyma kararını “popülist” bir strateji olarak niteledi.
 

BPF daha önce geri dönüşüm ve plastik ambalajlar konusunda hükümetin somut çalışmalara imza atması gerektiğini söylemişti. BPF, alınan vergi kararının etkili bir çözüm olmadığı görüşünün altını çizdi.
 

Yapılan açıklamada özellikle okyanus plastikleri konusunda halkı bilinçlendirerek yapıcı faaliyetler üretilmesi gerektiği, ancak vergi uygulamasının popülist ve günü kurtarma amaçlı bir çalışma olduğu belirtildi.  Açıklamada ayrıca kirliliğe karşı küresel çapta önlemler alınması gerektiği de aktarıldı.
 

BPF ayrıca plastik poşetler ve plastik ambalajların karbondioksit emisyonu açısından aynı kategoriye sokulamayacağını ve plastik poşetlere konan ücret uygulamasının kirliliği azaltmakta başarısız olduğunu bildirdi.
 

Endüstride ise, plastik ambalaj ürünlerine vergi yüklenmesinin olumsuz çevresel ve ekonomik sonuçlara neden olabileceği konusunda endişeler bulunuyor.
 

BPF, isimsiz bir çalışmayı gerekçe göstererek, plastik ambalajın alternatif malzemelerle yer değiştirmesi durumunda yılda 61 milyon ton eşdeğer sera gazı salınımı ile 2.7 kat daha fazla sera gazı emisyonu yaratacağını söyledi.
 

İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond 2018 bütçe görüşmeleri sırasında parlamentoda yeni vergi düzenlemeleri getirmeyi planladıklarını açıklamıştı. Söz konusu planın içinde plastik ambalajlar için vergi getirilmesi de yer alıyordu.