Merkez Bankası’ndan Tüketici Fiyatları Açıklaması

Merkez Bankası’ndan Tüketici Fiyatları Açıklaması

Merkez Bankası’nın yayınladığı Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’nda TL’deki değer kaybına bağlı olarak tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı maliyet baskısının güçlü bir şekilde devam ettiği belirtildi.
 

Merkez Bankası Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda, geçen ay tüketici fiyatlarının yüzde 2,08 arttığı ve yıllık enflasyonun 0,70 puan yükselerek yüzde 11,90 olduğu, bu dönemde gıda yıllık enflasyonunun işlenmiş gıda fiyatları kaynaklı olarak yükseldiği bildirildi.
 

TCMB tarafından yayımlanan Ekim Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda, ekimde tüketici fiyatlarının yüzde 2,08 arttığı ve yıllık enflasyonun 0,7 puan yükselerek yüzde 11,90 olduğu hatırlatıldı.
 

Bu dönemde gıda yıllık enflasyonunun işlenmiş gıda fiyatları kaynaklı olarak yükseldiği belirtilen raporda, petrol ve diğer girdi fiyatları ile döviz kurundaki gelişmelerle enerji fiyatlarının son aylardaki yüksek artış eğilimini sürdürdüğü kaydedildi.
 

Raporda, temel mal enflasyonunun döviz kuru gelişmelerinin yanı sıra beyaz eşya ile mobilya sektöründeki geçici vergi indirimlerinin geri alınmasının etkisiyle yükseldiği, giyim grubundaki yöntem değişiminin yukarı yönlü etkisinin azalarak da olsa sürdüğü belirtildi.
 

Hizmet grubunda yıllık enflasyonun önemli bir değişim göstermediği aktarılan raporda, "Bu çerçevede çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi temel mal grubu öncülüğünde yükselmiştir." ifadelerine yer verildi..