Bilim İnsanları, Sahte Haberlerle Başa Çıkmanın Formülünü Açıkladı

Bilim İnsanları, Sahte Haberlerle Başa Çıkmanın Formülünü Açıkladı

Proceedings of the National Academy of Sciences’da gösterilen bir araştırma, insanların informasyon kaynağı mevzusundaki inançlarının bu bilgiyi nasıl aldıklarını etkilediğine dair yeni kanıtlar gösterdi. Araştırmada ek olarak sahte haberlerin, yeni bilgiler üzerinde değişiklik yapmış oldurabildiği bulundu.

Araştırmanın baş yazarlarından ve Cornell Üniversitesi’nde psikoloji profesörlerinden olan Melissa Ferguson, “Bir şeyin fake olduğunu bilmek, daha sonrasında kişiye yönelik düşüncelerimizi ve davranışlarımızı şekillendiren ve etkileyebilecek kalıcı zararlı etkilere haiz midir? Çalışmalarımız, haber kaynaklarının güvenilirliğini sağlamanın sahte haberlerle savaşım için doğru politika bulunduğunu gösteriyor.” ifadelerini kullandı.

Ferguson ve çalışma dostlar, 3.100 katılımcıyla beraber yedi adet araştırma gerçekleştirmiş oldu. Meydana getirilen araştırmada, başkalarıyla ilgili edinilen yeni bilgilerin gerçeğe uygun değerinin, hem bildirilen duygularını hem de içtenlik düzeyinde otomatik reaksiyonlarını iyi mi etkilediği değerlendirildi. Çalışmalar, video oyunları ve grup içi çatışmaların anlatılarını kullanarak Kevin isminde bir bireyi içeren çalışmalara kadar uzandı.

Araştırmacılar, Kevin’ı, sağlanan bilgiye gore kendisine yöneltilen davranışların nasıl  değiştiğini gözlemlemek için kullandı. Bir deneyde Kevin, olumlu bir şekilde tarif edildi. Daha sonra katılımcılara, Kevin’in karısına şiddet uygulamaktan tutuklandığı söylendi. Polis raporuyla beraber gelen bu data, iştirakçilerin Kevin’a olan tutumunu anında negatif olarak etkiledi. Sadece bu bilginin Kevin’ın eski sevgilisinin bir arkadaşından sağlandığı söylendiğinde iştirakçilerin Kevin’a olan olumlu tutumu değişmedi.

Araştırmacılar, iştirakçilerin aldıkları bilgiyle beraber tutumlarının değiştiğini ancak daha sonra gelen bilgiyle beraber yeni bilginin kaynağının güvenilebilirliğinin sorgulandığını ifade etti.

Etiketler