Araştırmalar, Evrende Antimadde Konusunda Saklı Bir Sırrı Ortaya Çıkardı

Araştırmalar, Evrende Antimadde Konusunda Saklı Bir Sırrı Ortaya Çıkardı

Önce sır olduğunu bulduk, sıra sırrın ne olduğunu bulmakta. Yeni araştırmaya bakılırsa antimadde, tıpkı made gibi dalgalar ve parçacıklar halinde bulunabiliyor.
Evrenimizdeki en büyük sırlar içinde antimadde ve kara madde bulunuyor. Görünüşe nazaran bu gizemli yapıların kendi gizeminin bile sırları var.

İtalyan ve İsviçreli bilim insanları tarafından meydana gelen çalışmalarda, antimaddenin hem parçacık bununla birlikte dalga halinde bulunabildiği ortaya çıkarıldı. Bunun anlamı da antimaddenin daha önceki teorilere uygun olarak kuantum mekaniklerine bakılırsa hareket ettiğini ortaya çıkardı. Haliyle bu çalışma antimadde konusunda daha fazla merak uyandırmış oldu.

Büyük Patlama’ya bakılırsa evrene eşit miktarda madde ve antimadde salmış olmalı. Ne yazık ki antimaddeyi bulmak inanılmaz derecede zor. Tüm bu antimadde nereye gitti? Araştırmacılar eksik bir materyali mi arıyor? Bu mevzuda birkaç yanıt var.

Yeni araştırma ise bu konuda netlik sağlamayı fakatçlıyor. Maddenin hem de dalga özelliğine de haiz olduğunu ispatlamayı amaçlayan 2000 senelik bir deneyi tekrarlayan araştırmacılar, bu esnada kendi değişikliklerini de yaptı. Yapılan çalışmalarda antiparçacıklardan pozitronların da kendi karşıtları ile aynı özellikleri taşıdığı ortaya çıktı. şu demek oluyor ki aslabir şey olduğu sanılan antimadde bir şey çıktı.

Antimadde parçacıkları, gözlenirken ayrı ayrı hareket etseler de gözlenmediklerinde karmaşıklaştı ve dolaşıklık göstermeye başladı.

Antimaddenin yapısını ve nasıl hareket ettiğini çözmek, ileride enerji üretimi ve uzay yolculuğu için madde ve antimadde etkileşiminde ortaya çıkan enerji kullanılabilir. Bu enerji o kadar büyük ki, verimli kullanmanın yolu bulunursa yıldızlararası yolculuğu da mümkün kılacaktır.

Bulunması çok zor olan antimadde, ayrıca oldukca pahalı. NASA’ya nazaran 1 gr antihidrojenin fiyatı 62.5 trilyon dolar. 62.5 trilyon dolarla kendinize Avrupa şehirlerinden birinde güzel bir ev almazsınız, beğendiğiniz bir Avrupa şehrini hatta ülkesini satın alırsınız, öyle bir para yani. Bu kadar pahalı ve nadir bir şey de her yerde bulunmuyor ve fizikçiler hala antimaddenin yapısını kuramsal olarak çözmeye çalışıyor.

Araştırma, antimadde mevzusundaki önemli sorularımızın biri bu araştırmayla cevaplanmış oluyor. Antimadde çalışmaları, “her şeyin teorisi”nin çözülmesi mevzusunda önemli bir adımı oluşturuyor.