AKILLI TELEFONLARDAKİ ŞARJ PROBLEMİ NASIL ÇÖZÜLÜR?

AKILLI TELEFONLARDAKİ ŞARJ PROBLEMİ NASIL ÇÖZÜLÜR?

Dünyanın en büyük akıllı telefon üreticilerinden Apple ve Samsung’un amiral gemisi akıllı telefonları pil sorunlarıyla gündemde. Oluşan şikayetler sonucunda Apple, eski ve kapasitesini yitiren mobil cihaz pillerinin, dolayısıyla cihazların ömrünü uzatmak için iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus ve SE’nin işlem gücünü düşürdüğünü açıkladı. Şirket bu telefonların sahipleri için indirimli pil değişim programı başlattı.


AKILLI TELEFONLARDAKİ ŞARJ PROBLEMİ NASIL ÇÖZÜLÜR?
 

Dünyanın en büyük akıllı telefon üreticilerinden Apple ve Samsung’un amiral gemisi akıllı telefonları pil sorunlarıyla gündemde. Oluşan şikayetler sonucunda Apple, eski ve kapasitesini yitiren mobil cihaz pillerinin, dolayısıyla cihazların ömrünü uzatmak için iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus ve SE’nin işlem gücünü düşürdüğünü  açıkladı. Şirket bu telefonların sahipleri için indirimli pil değişim programı başlattı. 
 

Mobil pazarda Apple’ın en büyük rakibi olan Samsung’un son nesil amiral gemilerinden Galaxy Note 8’i kullananlar ise farklı bir pil sorunundan mustarip durumdalar. Güney Koreli teknoloji devinin kabul ettiği sorun, şarj seviyesi yüzde 0’ı gördükten sonra kapanan Galaxy Note 8’lerin bir daha açılmamasına sebep oluyor. Sorunu çözmek için incelemeler başlatan Samsung, ilk incelemelerinde “kısıtlı sayıda” cihazın hatalı olduğunu saptadı. 
 

Dünyanın dört bir yanından yüzlerce girişim, yeniden doldurulabilir ve çevreci alternatif piller üzerinde çalışıyor.  Ancak bu çalışmaların sonucunda ortaya çıkacak ürünlerin henüz standart hale gelmiş değil ne yazık ki.
 

Akıllı telefonların pil ömrünü nasıl uzatabiliriz?
 

Doğru adımlarla, elektronik cihazlarınızın pil ömrünü ve kapasitesini uzatabilirsiniz. Akıllı telefon kullanıcılarının büyük bir çoğunluğu cihazlarını her gün yanlış şarj ediyor. Yüzde 100’e kadar şarj etmek, gece boyunca şarj etmek, kapanana kadar şarj etmemek… Eğer bunlar size tanıdık geliyorsa, elektronik cihazınızın pil ömrünü azaltıyorsunuz demektir. Cadex tarafından kurulan Battery University (Pil Üniversitesi) isimli web sitesi, aralarında lityum iyon pillere dair konuların da olduğu birçok bilgiye ev sahipliği yapıyor. Cadex’e göre, lityum iyon pillerin ömrünü uzatmak için dikkat etmeniz birkaç püf noktası var.
 

  • Telefonunuzu şarj etmenin en sağlıklı yolu, sık sık ancak kısa sürelerde bunu tekrarlamak. Örneğin siz yemek yerken, çalışırken ya da temizlik yaparken telefonunuz birkaç dakika şarj olabilir. Pil Üniversitesi’ne göre “pilin kısmen şarj edilmesi ömrüne zarar vermez.”
     
  •  Pil ömrüne en çok zararı veren alışkanlık ise telefonları çok düşük şarj seviyelerinde kullanmak. Akıllı telefonunuzu yüzde 65 ile 75 şarj seviyesinde kullanmaya özen gösterin.