TANAP ile ilk gaz akışı ne zaman başlıyor?

TANAP ile ilk gaz akışı ne zaman başlıyor?

 

2015 yılında temelleri atılan Trans Adriyatik Boru Hattı’nda (TANAP) sona gelindi. Türkiye’yi Avrupa gazında önemli aktör haline dönüştürecek dev projede ilk test için geri sayım başladı. Gaz akışıyla birlikte enerji fiyatlarında indirim beklenirken, Avrupa`nın gaz vanası da artık Türkiye`nin elinde olacak.
 

2015'te temelleri atılarak boru gattı inşaatına başlanılan Trans Adriyatik Boru Hattı projesi kapsamında nihai sona yaklaşıldı. İnşaat ve boru döşeme çalışmaları için sayılı günler kaldı. Türkiye’yi Avrupa gazında önemli aktör haline dönüştürmesi planlanan ve dev proje olarak adlandırılan TANAP'ta ilk test 2018’in başında yapılacak. Doğal Gaz akışının başlaması ile birlikte enerji fiyatlarında indirim beklenirken, Avrupa`nın gaz vanası da artık Türkiye`nin elinde olacağı ifade ediliyor.
 

Rusya'dan gelen doğalgazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınacağı bilinen doğalgaz boru hattı TANAP ile birlikte yeni bir dönem enerjide Türkiye için gelecek yıldan itibaren başlayacak. 2018 başı itibariyle doğalgaz akışını test seviyesinde başlatılacağı TANAP'ta Türkiye için özellikle indirim sürprizleri konuşuluyor. Türkiye'nin doğalgaz satış fiyatlarına yansıyacak olan TANAP ile birlikte, ülkemizde doğalgaz atışlarında gerek firmalara gerekse de son tüketiciye büyük indirimlerle kapılara gelecek.
 

İlk olarak temellerinin 2017 senesinde atılmasıyla başlayan büyük TANAP projesi geçmişte büyük öneme sahip olduğu gibi şimdi ve sonrasında da büyük bir önem arzedecek. TANAP Projesi, Güney Kafkasya Bora Hattı ( SCP ) ve Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP ) ile Güney Gaz koridorlarının temelini oluşturuyor. Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki Şah Deniz-2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi'nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın Türkiye'ye ve Avrupa'ya taşınması amaçlanmış durumda.
 

Şimdi ise gözler bir an evvel projenin tamamlanması ile birlikte TANAP boru hattından gaz akışının test olsa bile başlanması. Zira büyük bir ihtimalle Avrupa ülkeleri bu gazın peşine önemli ölçüde düşecek ve gaz akışı için çok kritik enerji anlaşmaları başlayacak ve Türkiye'nin tam bir enerji koridoru görevi göreceği ifade ediliyor.